O viata fara limite

În ciuda dizabilităţilor, multe personalităţi faimoase au contribuit de-a lungul timpului pentru societate, de la actori, fizicieni, sportivi, scriitori, activişti politici, pictori, dansatori, cântăreţi sau atleţi. Una din legile universale, legea compensaţiei, spune că un minus într-o parte, aduce un plus în altă.

Iată câteva exemple de personalităţi faimoase cu dizabilităţi care au reuşit să sfideze handicapul şi schiţează-ţi un model de voinţă şi provocare din spatele poveştii lor.

SPORT:

România a participat la Jocurile Paralimpice de la Londra ( 29 august-9 septembrie 2012) cea mai numeroasă echipa din istorie.

La această competiţie au participat aproximativ 4.200 de sportivi din aproximativ 160 de ţări şi s-au atribuit în total peste 1.500 de medalii, înregistrându-se totodată 251 de noi recorduri mondiale.

Cine ne-a reprezentat la Londra:

Florin Cojoc (Iaşi) - la săritură în lungime. A câştigat aurul la Campionatele din Croaţia în urmă cu numai 10 zile.

Eduard Novak şi Imre Torok (ambii Miercurea Ciuc) - ciclism.

Samuel şi Naomi Ciorap, Georgiana Bâzdoacă - înot (sunt deja calificaţi), Valentin Velecico şi Petre Prundaru (ambii din Cluj) participa la calificări.

Dacian Makszin (Cluj) - tenis de masă. Gabriela Constantin (Bucureşti) poate participa în calitate de rezervă.

Vedeta delegaţiei noastre a fost, fără îndoială, rutierul Eduard Novak, care a cucerit două medalii, una de aur, la urmărire individuală pe velodrom, şi altă de argint, în proba de contratimp.

 

Marla Runyan (atletă oarbă)

La vârstă de 9 ani, Runyan a devenit oarbă. Dar asta n-a împiedicat-o să practice atletismul. A devenit de trei ori campioană naţională la 5.000 de metri femei. A câştigat 4 medalii de aur la jocurile Paralimpice de vara (olimpiada pentru handicapaţi). În 2000, a devenit prima persoană cu handicap care a participat la o Olimpiada din Sydney.

 

AFACERI:

Richard Branson, patronul grupului de firme Virgin, pică cu regularitate examenele din cauza dislexiei de care suferă. Asta l-a făcut pe unul dintre profesorii săi să-i spună ironic: „Felicitări, Richard Branson. Prevăd că vei ajunge fie la închisoare, fie milionar”. Şi predicţia s-a împlinit. Branson se află în top 5 cei mai bogaţi oameni din Marea Britanie, cu o avere estimată la 2,58 miliarde de lire.

Dacă v-aţi întrebat vreodată de unde vine numele de IKEA, aflaţi că este tot rezultatul dislexiei. IKEA este de fapt un acronim format din iniţialele numelului Ingvar Kamprad (fondatorul lanţului de magazine), Elmtaryd (numele fermei unde a crescut Kamprad) şi Agunnyard (numele celui mai apropiat oraş). Practic, Kamprad a apelat la acest acronim pentru că uită mereu nume şi denumiri din cauza bolii sale.

Creatorul platformei BitTorrent, Bram Cohen, suferă de sindromul Asperger, tulburare manifestată printr-o sociabilitate foarte scăzută a individului. Această caracteristică l-a ţinut departe de oameni şi foarte aproape de calculator. Aşa a ajuns să creeze torentul, tehnologia care permite transferul unei cantităţi uriaşe de informaţii pe internet.

La fel s-a întâmplat şi în cazul lui Bill Hewlett, co-fondatorul companiei HP, sau Henry Ford, ambii suferind de dislexie.

 

ARTĂ:

Ludwig van Beethoven (compozitor surd)

Beethoven este văzut de toţi ca unul dintre cei mai geniali compozitori din istorie. În anul 1796, Beethoven a început să-şi piardă auzul, şi, în ciuda acestui handicap, a creat unele dintre cele mai minunate compoziţii muzicale din istorie: Simfonia a 9-a, Concertul pentru pian nr.5, Concertul violin etc.

 

Christy Brown (pictor şi poet cu paralizie cerebrală)

Christy Brown a fost un pictor şi poet irlandez care a suferit de paralizie cerebrală. Timp de mulţi ani de zile, n-a fost capabil să se mişte sau să vorbească. Doctorii îl considerau că fiind înapoiat mintal. Totuşi, într-o zi, a reuşit să-şi mişte piciorul, şi, ţinând o cretă în piciorul stâng, a reuşit să comunice cu ceilalţi. A rezultat astfel o autobiografie celebra, “Piciorul meu cel stâng”, considerată a fi cea mai bună opera literară irlandeză.

 

Citate celebre de la personalităţi cu dizabilităţi care au reuşit

Nick Vujicic, Speaker motivaţional

“Felul în care îţi vezi viaţă e prima cheie. Lumea se uită la mine şi se gândeşte că un om fără membre are potenţialul limitat şi nu poate avea succesul de care se bucură alţii. Doar fiindcă nu am mâini şi picioare nu înseamnă că nu pot face afaceri sau că nu pot învaţă contabilitate.”

 

Stephen Hawking, Fizician

“Trebuie să căutăm cea mai mare valoare pe care o putem obţine din acţiunile noastre.”

"Ar fi o pierdere de timp să fiu furios pentru handicapul meu. Omul trebuie să meargă înainte, iar eu nu am făcut-o tocmai rău. Oamenii nu vor avea timp pentru ţine dacă tu eşti mereu furios şi te plângi"

 

Hellen Keller, Activistă politică şi scriitoare

“Cele mai bune şi mai frumoase lucruri din lume nu pot fi văzute, nici măcar atinse. Ele trebuie simţite în inima.”

 

Ludwig van Beethoven, Compozitor

“Mă simt fericit ori de câte ori reuşesc să mă ridic deasupra unui obstacol.”

 

Eduard Novak, Sportiv

“Avem o singură viaţă. Tot timpul dacă ne gândim în trecut, fiecare problema s-a rezolvat. Orice problema intervine în viaţă, mai repede sau mai târziu se rezolva. Şi dacă avem această viaţă trebuie să ne gândim cum vrem să o trăim: greu sau uşor? Trebuie să ne punem un scop mare și să nu deviem de pe drumul acela. E foarte simplu.”